Rehabilitacija post covid pacijenata

Adekvatna i profesionalna rehabilitacija post Covid pacijenata izuzetno je važna u procesu oporavka i povratka svakodnevnim aktivnostima ili poslu. Bez nje će većina pacijenata i dalje imati slabost ili kognitivna oštećenja dugo vremena nakon preležane bolesti, a možda i trajno.

Većina ljudi koji razviju infekciju Covidom 19 u potpunosti se oporavljaju, ali trenutni pokazatelji ukazuju na to da značajan broj pacijenata doživljava čitav niz srednjoročnih i dugoročnih negativnih efekata nakon što se oporave od početne faze bolesti. Ovi efekti su poznati kao stanje posle COVID-19 (post Covid) ili „dugi Covid”, koji zahteva odgovarajući pristup i tretman kako bi se izbegle trajne posledice po zdravlje osobe.

Rehabilitacija post Covid pacijenata je važna iz više razloga. Dok su fizička ili opšta slabost očigledni ciljevi lečenja i rehabilitacije, kognitivne promene su često manje očigledne u početku, ali, na duže staze, mogu predstavljati veliki rizik za bezbednost i zdravlje pacijenta.

Iz tog razloga, osobe sa fizičkim ili kognitivnim promenama nakon preležanog Covida, treba da posete lekara fizikalne medicine i rehabilitacije, ili barem, lekara primarne zdravstvene zaštite. Oni će, nakon izvršenog pregleda i procene stanja pacijenta, ustanoviti da li je pacijentu potrebna fizikalna, radna ili govorna terapija. Neretko, pacijentima je potrebna i psihološka podrška.

Post Covid Rehabilitacija

Post covid rehabilitacija

Post Covid rehabilitacijana klinici Prohealth podrazumeva profesionalno i pažljivo osmišljene tretmane, individualno prilagođene svakom pacijentu, njegovom zdravstvenom stanju i potrebama.

Pre nego se pristupi planiranju i pripremi protokola lečenja, fizijatar detaljno pregleda pacijenta, obavljaju se određene laboratorijske i dijagnostičke procedure, kako bi svaki pacijent ponaosob dobio adekvatan i najbolji mogući program post Covid tretmana i rehabilitacije.

Poznato je da se kod velikog broja pacijenata nakon preležanog Covida javljaju simtomi, kao što su: malaksalost, hroničan umor, iscrpljenost, bolovi u zglobovima, otežano kretanje, glavobolja, otežano disanje, bol u grudima, dugotrajan kašalj itd. Kod pacijenata koji su imali teške oblike oboljenja, neretko ostaju posledice na srcu, plućima, bubrezima, štitnoj žlezdi, ali i nekim drugim organima. se pristupi planiranju i pripremi protokola lečenja, fizijatar detaljno pregleda pacijenta, obavljaju se određene laboratorijske i dijagnostičke procedure, kako bi svaki pacijent ponaosob dobio adekvatan i najbolji mogući program post Covid tretmana i rehabilitacije.

Kineziterapija, koja se sprovodi pod nadzorom fizioterapeuta, jedan je od najefikasnijih načina za tretiranje brojnih posledica ovog oboljenja. Post Covid rehabilitacija podrazumeva izvođenje ciljanih vežbi koje imaju najveći efekat na disanje, povećanje kapaciteta pluća, rad srca i pluća, kao i specifičan fizički trening kojim se jačaju mišići pacijenta koji su zbog bolesti postali slabiji i kondicija postepeno vraća na nivo koji je postojao pre bolesti.

Pregled u ProHealth klinici možete zakazati putem brojeva telefona: +381 11 42 07 063 ili +381 61 2877 737.

T.Ž.

Scroll to Top