BeoBalet je više od baleta. To je čaroban svet umetnosti, kulture i mašte kreiran za našu decu. Autentični program i metodika rada formirana prema uzrastu dece. Multidisciplinarni pristup, koji se odnosi na edukaciju u oblasti baleta, muzike, glume, joge i gimnastike.

Svi časovi baleta su prilagođeni uzrastu balerina, pa su tako osmišljeni i fizički intenzivni časovi.

Časovi takođe poboljšavaju koordinaciju, ravnotežu, ispravljaju loše držanje tela i osvešćuju fizičku samokontrolu. Takođe, vežbe koje uključuju skakanje mogu poboljšati izdržljivost i ukupno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Balet poboljšava mentalno i emocionalno zdravlje dece. Časovi klasičnog baleta ulivaju osećaj ponosa i dostignuća, što može da poveća samopouzdanje deteta. Kako deca napreduju i prelaze u komplikovanije kombinacije pokreta, tako osećaju više samopouzdanja, što mogu preneti na druge oblasti života.

Baletski nastupi oslobađaju decu od osećaja stidljivosti i smanjuju njihove strahove u vezi javnog nastupa i izražavanja. Balet je kombinacija pokreta, muzike i određenog performansa. Upravo kroz ovu kombinaciju deca poboljšavaju svoju percepciju i spoznaju koja uključuje: pažnju, pamćenje i učenje. Takođe, razvijaju pažnju i koncentraciju. Ovo su veštine koje će vašim devojčicama koristiti u budućnosti.

◾ KIFOZA (HIPERKIFOZA)

– povećanje normalne grudne krivine kičme. Najlakše može da se uoči u sedećem položaju i prati je povijenost ramena unapred.

◾ SKOLIOZA

– nagnutosti kičmenog stuba na stranu, može biti jednostruka ili u obliku slova „C“ ili dvostruka u obliku slova „S“. Najlakše se primeti po tome što su ramena nejednake visine.

◾ LORDOZA (HIPERLORDOZA)

– prenaglašena lumbalna krivina kičme sa posledičnim naginjanja karlice unapred. Prati je istaknut i opušten stomak.
Ispupčene (kokošije) i idubljene grudi, prate deformitete kičme, zbog lošeg položaja rebara može otežati disanje.

◾ RAVNI TABANI

– nastaju kao posledica nedovoljne aktivnosti dece, povećane kilaže ili loše obuće. Najlakše se može uočiti po iskrivljenom đonu obuće koju dete najčešće nosi.

Pravilno dozirana fizička aktivnost garantuje prevenciju mnogih posledica nedovoljne fizičke aktivnosti kao što su promene na koštanom zglobnom sistemu, u smislu nastanka lošeg posturanog stava, razvoja kifoza, skolioza, ravnih stopala nogu, promena na grudnom košu i sl., daljem u kasnijem životnom dobu i promena na kardiovaskularnom, imunom i drugim sistemima, te razvoja neretko i dijabetes melitusa. Zato pravilno doziran pokret je zalog za zdravu i srećnu budućnost naše dece.

Scroll to Top