Poslednjih godina sproveden je čitav niz istraživanja u svetu na temu zašto su vežbe posle porođaja dobre za vaše telo. Rezultati pokazuju da pravilno i redovno vežbanje posle porođaja ima nemerljive zdravstvene blagodeti na celokupno, fizičko i mentalno, stanje žene.

Dokazani benefiti vežbanja posle porođaja:

  • – vraćanje na telesnu težinu pre trudnoće
  • – sticanje i poboljšanje fizičke kondicije
  • – jačanje mišića stomaka, karlice, leđa i nogu
  • – zatezanje kože
  • – rešavanje problema postporođajne urinarne inkontinencije
  • – smanjenje rizika od hipertenzije i lumbalnog bola
  • – očuvanje mentalnog zdravlja kroz oslobađanje od stresa, smanjenje anksioznosti, popravljanje raspoloženja i sprečavanje postporođajne depresije
  • – poboljšanje kvaliteta sna
  • – podizanje nivoa energije koja vam je neophodna za obavljanje redovnih aktivnosti i istovremenu brigu o novorođenčetu itd.

Važno je naglasiti neophodnost da pre otpočinjanja fizičke aktivnosti posle porođaja budu obavljene konsultacije i kontrolni pregled kod lekara. Lekar će utvrditi da li je zdravstveno stanje porodilje u redu i da li može da počne sa vežbanjem.

Pravilno Vežbanje Posle Porođaja

Kada kažemo pravilno vežbanje posle porođaja, to znači da vežbe za žene posle porođaja treba da budu, na prvom mestu, usmerene ka oporavku onih delova tela koji su tokom trudnoće i porođaja bili najviše izloženi pritisku i promenama, kao što su mišići male karlice i abdomena.

Od izuzetne je važnosti i da se vežbanje izvodi pod nadzorom ili prema programu sačinjenom od strane stručnih lica. Naime, nepravilno izvođenje vežbi, kao i preterano forsiranje i zanemarivanje činjenice da telo nije na istom nivou fizičke kondicije i spremnosti kao pre trudnoće, može dovesti do povreda i pogoršanja stanja. Takođe, treba znati da postoje i brojne grupe vežbi koje se ne preporučuju odmah nakon porođaja, kao i one koje se uvode postepeno.

Za siguran i kvalitetan oporavak nakon porođaja, odaberite ProHealth kliniku i pustite da se o vama i vašem zdravlju pobrinu naši visokokfalifikovani i iskusni stručnjaci. Oni odlično znaju kroz kakve promene prolazi telo trudnice ili porodilje i kakav program fizičkih aktivnosti mu je potreban.

Vežbe za žene posle porođaja na ProHealth klinici su pažljivo i profesionalno isplanirane i vođene, individualno usmerene i prilagođene zdravstvenom stanju svake porodilje ponaosob, kako bi vaše vežbanje sa nama bilo fizički i medicinski bezbedno.

Vaše zdravlje nam je na prvom mestu – ProHealth klinika.

Scroll to Top